Kraj radne nedelje je dugo očekivana prilika za odmor, ali i nezaboravna vikend putovanja! Dobra vest je da putovanja za vikend ne iziskuju mnogo novca, pa vikend na zanimljiv način možete provesti i u svojoj zemlji. Iako to možda ne znate, postoje mnoga značajna i lepa mesta u Srbiji koja bi trebalo obići, i koja mogu biti odličan izbor za regularni, ili još bolje – produženi vikend.

Zašto se odlučiti za vikend putovanja po Srbiji?

Put u inostranstvo i obilazak znamenitosti drugih zemalja svakako sa sobom nosi posebnu čar, ali veliki broj ljudi nije u potpunosti upoznat sa lepotama sopstvene zemlje. Putovanja za vikend su odlična prilika za obilazak Srbije – nije vam potrebno ni previše vremena, a ni previše novca za obilazak bilo koje atrakcije.

Srbija je poznata po odličnoj hrani, pa osim upoznavanja sa istorijskim i prirodnim znamenitostima, vikend putovanja po Srbiji mnogi koriste i za upoznavanje sa gurmanskim specijalitetima drugih krajeva zemlje. Nemojte se iznenaditi ako na putovanju sretnete i strane turiste.

Gde provesti vikend u Srbiji?

Odlučili ste da provedete slobodan dan, dva, ili produženi vikend u Srbiji? Ako ste odabrali i društvo za novu avanturu, postavlja se još samo jedno pitanje – gde otići na vikend u Srbiji? Odgovor zavisi od nekoliko faktora, a najvažniji su upravo vaši saputnici (da li putujete porodično, sa partnerom, ili društvom) i to koji tip putovanja preferirate.

Srbija se može pohvaliti velikim brojem prirodnih atrakcija – za one koji uživaju u lepim pejzažima, spomenicima istorije i kulture – za one kojima obilazak Srbije predstavlja obilazak znamenitosti, ali i etno selima i spa centrima – ukoliko tražite idealna mesta za odmor u Srbiji.

Za vas smo izdvojili 20 predloga za vikend putovanja, i izdvojili najlepša mesta u Srbiji za odmor i beg od gradske gužve. Na vama je da izaberete nešto što do sada niste posetili, i krenete u novu avanturu. Pa, gde provesti vikend u Srbiji? Predlažemo sledeće destinacije:

#1 Novi Sad – beg od obaveza u komšiluku

Beograd je ubedljivo najveća atrakcija za turiste, pa verujemo da čak i ukoliko ga niste do sada posetili o njemu znate dosta toga. Zato ćemo kao prvi predlog vikend putovanja izdvojiti drugi po veličini grad naše zemlje – magični Novi Sad, administrativni centar Vojvodine.

Zašto kažemo da je magičan? Zato što se ne može jasno objasniti zaljubljenost mnogih građana Srbije u ovaj grad. Da li razlog leži u njegovim ulicama, vojvođanskom načinu života ili pogledu na Dunav koji se pruža sa Petrovaradinske tvrđave? Saznaćete sami nakon što ovde provedete svoj vikend odmor.

Od prestonice je udaljen manje od 100 kilometara, a do njega se može stići i vozom. U njemu ćete se uz razvijen gradski saobraćaj veoma lako snaći, a cene za taksi prevoz su takođe veoma povoljne.

Prva stanica turistima je obično centar Novog Sada, odnosno Stari grad. Osim značajnih političkih i javnih ustanova, ovde je smeštena i Gradska kuća, izgrađena u neorenesansnom stilu. Ispred nje nalazi se spomenik Svetozaru Miletiću, značajnoj političkoj ličnosti Vojvodine.

Trg slobode je rezervisan za razne koncerte ili sajmove sa štandovima, a tu se nalazi i jedan od simbola ovog grada – rimokatolička crkva “Ime Marijino”. Zanimiljiva je činjenica da je ova građevina među Novosađanima, kao i turistima, poznata kao katedrala, ali da ona to zapravo nije.

Turisti obavezno obilaze i Dunavski park, koji se zimi pretvara u klizalište – Ledena šuma, kao i čuvenu Petrovaradinsku tvrđavu. Ova tvrđava, kao i “Pijani sat” koji se na njoj nalazi su zaštitni znak Novog Sada, i mesto održavanja poznatog muzičkog festivala “Exit”, koji godišnje poseti i više od 200 000 ljudi.

Ukoliko ste se odlučili za vikend putovanje sa društvom, verujemo da nećete zaobići ulicu Laze Telečkog, koja se uveče pretvara u centar noćnog provoda. Ovde se mogu čuti tamburaši i domaći bendovi, kao i tehno i rok muzika. Nema sumnje da Novi Sad, osim što predstavlja odlično mesto za odmor za vikend, može biti i dobro mesto za provod.

#2 Zlatibor – lepote prirode uz komplet lepinju

Kao najbolje destinacije za vikend putovanja Srbija nudi svoje planine. Zlatibor je sve razvijenija turistička destinacija, koji predstavlja odličan izbor za putovanja u Srbiji tokom cele godine.

Zimski vikend odmor na Zlatiboru svakako podrazumeva i skijaške staze Tornika, vožnju motornim ili običnim sankama, kao i razne druge snežne aktivnosti. Ipak, i ostala godišnja doba na ovoj planini mogu biti podjednako zanimljiva.

Osim komplet lepinje i ostalih gurmanskih specijaliteta u kojima možete uživati, poseta ovoj planini je odlična prilika da se obiđu skriveni kutci Zlatibora. Na severoistoistoku Zlatibora smeštena je čuvena Stopića pećina, jedna od najznamenitijih pećina naše zemlje.

Reč je o rečnoj pećini kroz koju protiče Trnavski potok, a njena najveća atrakcija su bigrene kade koje su najčešće ispunjene vodom i dodatno impresivne zahvaljujući svetlu različitih nijansi. U njoj se čak nalazi i vodopad pod nazivom “Izvor života”. Cena ulaznice u pećinu je 250 dinara, a pri obilasku dobijate i pratnju vodiča koji će vas detaljnije upoznati sa ovim čudom prirode.

Na samo 20 kilometara udaljenosti od centra Zlatibora smešteno je selo Gostilje, poznato po vodopadu koji se ovde nalazi. Gostilje vodopad predstavlja mlaz vode koji pada sa oko 20 metara, i koji se nalazi na Gostiljskoj reci. Okružuju ga stene prekrivene mahovinom, a ukoliko pratite tok reke nakon vodopada naići ćete na nove celine slapova, manjih virova i brzaka. Cena ulaznice je 150 dinara za odrasle, 100 dinara za decu od 6 do 14 godina, a za mladju je besplatno.

Nema sumnje da je Zlatibor jedno od najboljih mesta za vikend u Srbiji. Uz pregršt aktivnosti koje su vam na raspolaganju i atrakcija za obilazak, sigurno ćete se odlično provesti i dobro iskoristiti slobodne dane.

#3 Uvac – dom najpoznatijih atrakcija Srbije

Jedno od najlepših mesta naše zemlje svakako je Specijalni rezervat prirode Uvac. Reč je o prirodnom dobru od izuzetnog značaja, i odličnoj destinaciji za vikend putovanje. Kanjon reke Uvac je poznat po uklještenim meandrima koji su nastali probijanjem reke kroz krečnjačke stene.

Dolina ove reke je davno potopljena, i formirana su tri jezera: Uvačko, Zlatarsko i Radoinjsko. Obilazak ovih jezera uz sam kanjon učiniće vašu turu još potpunijom. Iznad Uvačkog jezera se uzdiže čuveni vidikovac Morava, gde ćete uživati u najboljem pogledu na kanjon, i napraviti najzanimljivije fotografije.

Mnogobrojne pećine predstavljaju još jednu atrakciju ovog područja. Ukrašen su nizom stalaktita, stalagmita, igrlica i drugih pećinskih ukrasa. Možete obići Ušačku, Javorsku, Baždarsku i najpoznatiju Ledenu pećinu, koja je bogata pećinskim nakitom.

Ako odlučite da Uvac bude destinacija vašeg vikend putovanja, dobra ideja je i prenoćiše u blizini, kako biste imali više vremena za obilazak ovog dela zemlje. Đurđevi Stupovi (Manastir Svetog Đorđa) i Manastir Sopoćani su takođe nezaobilazne stanice za turiste. Najčešći izbor za prenoćište su planina Zlatar i Nova Varoš.

#4 Đavolja Varoš – obilazak svetskog čuda

Ukoliko želite uzbudljiva vikend putovanja Srbija vam može ponuditi lokacije na kojima ćete se upoznati sa nesvakidašnjim prirodnim fenomenima. Najbolji primer je Đavolja varoš – veličanstveni spomenik prirode, koji je smešten na Radan planini.

Ovu atrakciju odlikuju čak 2 prirodna fenomena – izvori jako kisele vode sa visokom mineralizacijom i zemljane figure kao specifični oblici reljefa. Đavolju varoš čine 202 zemljane figure, različitih oblika i dimenzija, visine od 2 pa do 15 metara. Ovakav geomorfološki obik jedinstven je u našoj zemlji, a vrlo je redak i u svetu. Slične pojave mogu se videti na Alpima.

Sigurno ste upoznati sa činjenicom da je Đavolja varoš proglašena prirodnim dobrom od izuzetnog značaja, i stavljena u prvu kategoriju zaštite. Ova znamenitost je čak bila kandidat za novih sedam svetskih čuda prirode.

Izlet do Đavolje varoši nude mnoge turističke agencije, a kao najčešće prenoćište se bira Kopaonik. Ovo može biti vaš izbor za noćenje ukoliko putujete u sopstvenoj režiji, a dobra ideja je i noćenje u Kuršumliji gde možete obići značajne zadužbine Stefana Nemanje.

#5 Golubac – istraživanje srednjevekovne tvrđave

Još jedan spomenik od izuzetnog značaja, i odličan izbor za vikend odmor u Srbiji jeste Golubački grad, poznatiji kao Golubac. Smešten je u Nacionalnom parku Đerdap, na visokim liticama, uz obalu Dunava.

Reč je o srednjevekovnom gradu burne istorije,čiji se ostaci nalaze na ulazu u Đerdapsku klisuru. Golubačka tvrđava je planski građena na važnom geostrateškom području, a tačno vreme njenoj nastanka nije poznato.

Ova značajna kulturna i istorijska znamenitost je početkom 2019. godine obnovljena, pa sada turisti, pa je sada tvrđava kompletno dostupna turistima. Njena unutrašnjost je podeljena na četiri zone, koje se razlikuju prema dostupnosti, težini, kao i ceni ulaznice.

Zelena zona namenjena je svim kategorijama turista (cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara). Plava zona je srednje teška zona, dostupna samo uz pratnju zaposlenih (cena je 800 dinara), a isto važi i za Crvenu zonu koja je teška. Crna zona je izuzetno teška zona, i zahteva najviši nivo fizičke spremnosti turista (ulaz košta 1200 dinara).

Poseta Golupcu je prilika za aktivan vikend odmor, i obilazak Srbije i njenih najstarijih delova. Ovde imate i više opcija za prenoćište, a ne propustite priliku i da isprobate gurmanske specijalitete ovog područja.

#6 Palić – izletište stvoreno za decu

Na 8 kilometara udaljenosti od Subotice nalazi se Palić, popularna destinacija za vikend putovanja u Srbiji, pogotovo ukoliko putujete sa decom. Ovo gradsko naselje poznato je kao izletište, pre svega zahvaljujući Palićkom jezeru.

Ovo jezero je najveće prirodno jezero u Srbiji, i predstavlja deo zaštićenog područja Park prirode Palić. Ovde se možete kupati i uživati u raznim sportskim aktivnostima, među kojima se ističe vožnja bicikla. Jezero je bogato ribom, pa je dobar izbor i za ribolovce. Palić je poznat i kao lečilište, zahvaljujući jezerskom blatu koje je bogato važnim mineralima i izvorima mineralne vode.

Turisti obavezno posećuju i Zoološki vrt Palić, gde možete videti preko 60 vrsta životinja. Vrt poseduje i botanički deo sa preko 260 vrsta drveća i žbunja. Na raspolaganju vam je i igralište za decu, gde ona mogu maziti mladunčad životinja.

Palić je jedno od najlepših mesta za odmor u Srbiji, pogotovo ukoliko su u pitanju porodična vikend putovanja. Mališani će se zabaviti, a roditelji će moći da uživaju u prirodi i šetnji kraj jezera.

#7 Srebrno jezero – odmor uz krstarenje Dunavom

Na 110 kilometara udaljenosti od Beograda, a samo 2 kilometara od Velikog gradišta, nalazi se Srebrno jezero. Turisti često biraju ovu lokaciju kada žele da provedu slobodne dane ili produženi vikend u Srbiji, jer predstavlja odlično mesto i za porodični odmor, ali i za mlađe generacije.

Osim što možete užvati u kupanju, šetnji kraj jezera ili vožnji pedalinom, na raspolaganju vam je i akva park sa 5 bazena različite dubine, i toboganima. Pored akva parka nalazi se i diskoteka koja je naročito popularna za Prvomajski uranak, kada se ovde organizuju žurke.

Turisti se često odlučuju i na krstarenje Dunavom, brodom “Silver Star”. Odredišta broda su Golubačka tvrđava, Ramska tvrđava, kao i ušće reke Pek. Prolećni ili letnji dan proveden na krstarenju predstavlja odlično iskorišćeno slobodno vreme.

Opcija za smeštaj na Srebrnom jezeru ima sasvim dovoljno, pa možete odsesti i u hotelu i u nekom od privatnih smeštaja. Posetu Srebrnom jezeru iskoristite za nešto detaljniji oblazak Srbije, jer se osim Golubačke i Ramske tvrđave u blizini nalaze i arheološka nalazišta Lepenski vir i Viminacijum.

#8 Fruška gora – spa vikend u Srbiji za potpuni užitak

Ostrvska planina Fruška gora je izbor mnogih stanovnika Srbije za beg od svakodnevnih obaveza i odmor u prirodi. Ona se izdiže u sred panonske ravnice, a poznata je po velikom broju manastira, jezera, kao i izletišta.

U koji god deo Fruške gore da se zaputite, nećete pogrešiti. Najčešći izbor za obilazak tokom toplih prolećnih i letnjih dana su jezera, a na ovoj planini ih ima čak 16. Većina je pogodna za sportski ribolov.

Na tlu ove planine tokom istorije je izgrađeno 35 pravoslavnih manastira, od kojih je sačuvano 17, dok su dva manastira novijeg datuma. Možda najpoznatiji je manastir Krušedol, a ukoliko ga posećujete možete napraviti zanimljivu turu koja podrazumeva i obilazak manastira Gala i Mala Remeta koji se nalaze na samo nekoliko kilometara udaljenosti, kao i jezera Šatrinačko i Dobrodol koja se takođe nalaze u neposrednoj blizini.

Na raspolaganju su vam i brojna fruškogorska izletišta, a ova planina može biti odličan izbor ukoliko vam je potreban spa vikend u Srbiji. Nakon što obiđete Frušku goru možete svratiti u hotel Borkovac koji je poslednjih godina postao izuzetno popularan spa centar.

#9 Vrnjačka Banja – odmor kraj mineralnih izvora

Još jedna odlična opcija za spa vikend u Srbiji! Vrnjačka Banja se nalazi u Centralnoj Srbiji na padinama Goča, i predstavlja najveću banju naše zemlje. Reč je o destinaciji koja je izuzetno popularan turistički i zdravstveni centar.

U Vrnjačkoj Banji se nalazi sedam mineralnih izvora, pa ne čudi što je ovo mesto poznato lečilište. Turisti se često odlučuju za odmor u wellness & spa centrima, u kojima možete i prespavati.

U okolini Vrnjačke Banje smešteni su i brojni srednjevekovni spomenici, pa ne propustite priliku da obiđete najvrednije srpske manastire kao što su Studenica i Žiča, kao i utvrđenja kao što su Maglič i Ras.

#10 Sokobanja – mesto koje podmlađuje

Verovatno ste čuli za stihove Branislava Nušića: “Sokobanja, Soko grad – dođeš star, odeš mlad”? Ukoliko se odlučite za vikend odmor u Sokobanji, sigurno ćete se, kao što kaže misao poznatog književnika, preporoditi.

Sokobanja je jedno od najlepših mesta za odmor u Srbiji i, prema rečima mnogih, najzanimljivija banja naše zemlje. Smeštena je u istoimenoj opštini, koja se nalazi u Zaječarskom okrugu, na 400 metara nadmorske visine.

U centru Sokobanje se nalazi čuveno tursko kupatilo, koje ima muzejsku vrednost i nalazi se pod zaštitom države. Ukoliko vam se učini poznato, to je verovatno zbog toga što su ovde snimane scene za fim “Zona Zamfirova”. Dok će odrasle fascinirati tursko kupatilo, deca će se verovatno obradovati akva parku.

Obiđite i Soko grad, koji je smešen na 2 km od Sokobanje. On se nalazi na steni koja se izdiže iznad reke Moravice. Osim što ćete videti šta je ostalo od nekadašnjeg utvrđenja, imaćete izvanredan pogled na okolinu.

Na teritoriji Sokobanje nalaze se i izletišta, kao i park šume, a u njenoj neposrednoj blizini (na udaljenosti od 9 kilometara) smešteno je i Bovansko jezero. Jezero je dugo 8 kilometara i odlično je kao za kupanje, tako i za pecanje. Ukoliko se odlučite za vikend u Sokobanji, ne propustite prliku da se ovde okupate.

#11 Despotovac -istraživanje najveće srpske pećine

Kada su u pitanju vikend putovanja Srbija nudi zanimljiv izbor i u blizini glavnog grada. Pripremite sve što je potrebno za jedan road trip i krenite na svoju prvu destinaciju. Tura koju predlažemo biće interesantna svima, a posebno deci.

Neka prva destinacija bude Svilajnac, koji je od Beograda udaljen 111 km. Ovde se nalazi Prirodnjački centar Srbije Svilajnac – veliki izložbeni prostor na kome ćete se upoznati sa svetom dinosaurusa, minerala i stena. Deci se posebno dopada Dinosville – zabavni park sa 20 replika različitih vrsta dinosaurusa, u okviru koga se nalazi i replika vulkana Svete Helene.

Nakon što obiđete najveću atrakciju Svilajnca, sledeća destinacija je Despotovac, do koga ćete stići za otprilike pola sata vožnje. U samom gradu smeštena je Despotovačka banja koja je pogodna za lečenje mnogih oboljenja, kao i park Maketa u okviru koga se nalaze makete srpskih kuća i srednjevekovnih manastira.

Najveće atrakcije se nalaze u okolini Despotovca. Na prvom mestu je to čuvena Resavska pećina, koja je ujedno najveća i najlepša pećina naše zemlje. Pogled će vam mamiti pećinski nakit i okamenjeni vodopadi, a da je u pitanju velika atrakcija dovoljno govori činjenica da Resavska pećina ima status zaštićenog spomenika prirode.

U blizini se nalazi i jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjevekovne kulture – Manastir Manasija, a ukoliko želite da svoj vikend odmor provedete u prirodi posetite i vodopad Veliki Buk, koji je najbolje posetiti u proleće, zbog najvećih količina vode.

Ova tura može biti vaš izbor ukoliko želite jedan aktivniji dan proveden u obilascima, sadržajan vikend, ili ako planirate opušten produženi vikend u Srbiji. U tom slučaju izaberite i smeštaj na nekoj od navedenih destinacija, i uživajte u kvalitetnoj domaćoj hrani.

#12 Etno selo Tiganjica – vikend odmor na severu Srbije

Kada se biraju najlepša mesta u Srbiji za vikend, na listi se obično nađu i zanimljiva etno sela. Ukoliko izaberete turu koju vam predlažemo, predstoji vam još jedan zanimljiv road trip, čija je krajnja destinacija Zrenjanin.

Prva stanica je od Beograda udaljena oko sat vremena vožnje, a u pitanju je specijalni rezervat prirode “Stari Begej – Carska bara”. Ovde ćete uživati u šetnji prirodom uz cvrkut preko 200 vrsta ptica, a ceo rezervat je posebno poznat po zaštićenim vrstama čaplji.

U neposrednoj blizini Carske bare smešteno je etno selo Tiganjica, koje je mnogima omiljena lokacija za vikend odmor i beg iz grada. Ovde ćete uživati u sjajnoj hrani, a muzičari će posebno ulepšati atmosferu. Ovo etno selo je odičan izbor za porodice sa decom, jer poseduje igralište namenjeno njima, kao i mini zoo vrt. Takođe je moguće jahanje konja ili ponija.

Nakon ručka u etno selu i odmora u ambijentu koji vas tamo čeka, možete se zaputiti u Zrenjanin. Šetnja centrom ovog grada i poseta poznatoj lokalnoj poslastičarnici “Sport” predstavlja idealan završetak vašeg slobodnog dana.

#13 Dvorac Fantast – odmor u vojvođanskom stilu

Dvorci Vojvodine oduvek su mamili pažnju stanovnika Srbije, kao i njenih posetilaca, a ukoliko izdvojite jedan vikend za njihov obilazak i sami ćete se uveriti zašto je to tako. Predlažemo vam putovanje prema Bečeju i posetu dvorcu Fantast, koji je poznat i kao dvorac Dunđerski.

Dvorac Fantast je kompleks koji se prostire na 65 hektara i koji je pripadao Bogdanu Dunđerskom, pripadniku najbogatije porodice u Vojvodini početkom 20. veka. Ovaj kompleks čine dvorac, mali kaštel, ergela, park sa jezerom, kao i kapela u kojoj je sahranjen Dunđerski.

Ovo je možda jedno od nalepših mesta za odmor u Srbiji, jer ćete se osećati kao da ste deo bajke. Moguće je jahanje konja, vožnja kočijama (zimi vožnja sankama), kao i šetnja prelepim parkom, a ukoliko dolazite sa decom na raspolaganju vam je i uređeno igralište.

Ručak u ovom dvorcu je izbor gotovo svih posetilaca. Preovlađuje vojvođanska kuhinja, a posebno hvale Fantast šniclu, palačinke i štrudlu. Podrazumevaju se i fantastična vina.U dvorcu je takođe moguće i noćenje, uz koje će vaš vikend odmor biti prava bajka.

#14 Krupajsko vrelo – prizor od koga zastaje dah

Ukoliko želite odmor u ekološkoj oazi, slobodne dane iskoristite tako što ćete posetiti Krupajsko vrelo. Reč je o kraškom vrelu, koje se nalazi na oko 35 kilometara od Žagubice, i koje predstavlja zaista predivan prizor, zbog kog ćete pomisliti da se nalazite na nekoj egzotičnoj destinaciji.

Krupajsko vrelo predstavlja sistem vodopada i malih jezera, okružen šumskim rastinjem. Nijanse zelene i plave boje će vas opčiniti, a sigurni smo i da ćete baš ovde napraviti neku od najlepših fotogafija sa teritorije Srbije. Doživljaju će posebno doprineti cvrkut ptica.

Ukoliko obilazite ovu atrakciju (koje predstavlja zaštićeno prirodno dobro od izuzetng značaja), ne propustite priliku da obiđete i ostatak prirode koji okružuje Žagubicu, kao i manastir Gornjak i Tršku crkvu.

#15 Divčibare – predah na planinin i svežem vazduhu

Za ljubitelje prirode, najlepša mesta u Srbiji za vikend su svakako planine. Najpoznatije naselje planine Maljen, i ujedno jedna od omiljenih destinacija za odmor naših turista jeste gradsko naselje Divčibare.

Reč je o planinskom polju koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Divčibare je možda najbolji izbor ukoliko vam je potreban odmor od posla i svakodnevnih obaveza, jer ćete ovde vreme provoditi na čistom i svežem vazduhu, na stazama za pešačenje i u istraživanju prirodnih lepota ove planine.

Iako je centar Divčibara uređen, ovo naselje je i dalje sačuvalo svoju čar, pa se nedaleko mogu videti prostrane poljane sa lekovitim biljem, i simpatični drveni mostići. U centru je smeštena i pijaca koju turisti posebno vole, jer ovde mogu kupiti razne lokalne rukotvorine.

Kao najzanimljivije atrakcije izdvajaju se kanjon Crne rekevodopad Skakalo na reci Manastirica, četiri zaštićene šume, kao i najviši vrh ove planine – Crni vrh. Odličan kraj dana provedenog u šetnji i prirodi predstavlja večera sa specijalitetima iz ovog kraja, a kao omiljeni restorani turista se izdvajaju Maljen i Pepa. Uz ukusne obroke vaš vikend odmor će biti potpun.

#16 Gamzigrad – vikend uz obilazak carske palate

Da li ste nekada posetili Gamzigrad? Ukoliko je odgovor negativan, nema potrebe da više razmišljate gde provesti vikend u Srbiji, jer je ovo arheološko nalazište nešto što obavezno morate obići ako želite da upoznate sve znamenitosti naše zemlje.

Gamzigrad se nalazi u neposrednoj blizini Zaječara, a od 2007. godine je svoje mesto našao i na UNESCO-voj listi svetske baštine. Reč je o arheološkom nalazištu antičke rimske carske palate Felix Romuliana, i predstavlja rezidenciju rimskog cara Gaja Valerija Maksimijana Galerija.

Istražite nekadašnju carsku rezidenciju, a posebnu pažnju obratite na podne mozaike koji se smatraju najboljim ostvarenjima kasnoantičkog doba u Evropi. Nakon obilaska ove značajne znamenitosti, možete produžiti ka Gamzigradskoj banji.

Odvojite vreme i za obilazak Zaječara. Posetite Narodni muzej, turske vodice, crkvu presvete Bogorodice, spomenik Nikoli Pašiću, kao i ostatak ovog simpatičnog grada. Ukoliko planirate da ceo vikend provedete u ovom delu Srbije, najbolje je da prenoćite u Zaječaru.

#17 Bela Crkva – raj za kupače i ribolovce

Kada su u pitanju letnja i prolećna putovanja Srbija kao jednu od najboljih opcija nudi jezera na teritoriji Bele Crkve. Poseta ovim jezerima je još jedna prilika za interesantan road trip i uzbudljivo vikend putovanje.

Bela Crkva je naselje južno-banatskog okruga, i smatra se jednim od najsunčanijih delova Srbije. Najveća atrakcija ovog naselja svakako su jezera, od kojih je najpoznatije Glavno, odnosno Gradsko jezero. U blizini Bele Crkve se nalaze i Šaransko, Šljunkarsko i Vračevgajsko jezero.

Neka od ovih jezera poseduju uređene plaže i omiljena su destinacija kupačima, dok je na primer Šaransko jezero namenjeno ljubiteljima ribolova. U ovom naselju se održavaju i Dani jabuka, Karneval cveća, kao i Moto skup, pa ukoliko planirate putovanje u vreme ovih manifestacija obavezno ih posetite.

Vaš road trip bi mogao da obuhvati i obilazak Deliblatske peščare koja je od Bele Crkve udaljena svega 15 kilometara, kao i Vršca. Obiđite Vršačku kulu i Gradsku kuću, a ukoliko ste spremni za avanturu vaš produženi vikend u Srbiji se može nastaviti i van njenih granica.

Na samo 11 kilometara udaljenosti od Bele Crkve nalazi se granični prelaz za Rumuniju, pa ako ponesete pasoš možete posetiti i susednu državu.

#18 Nacionalni park Tara – najlepši vidikovci Srbije

Među najlepša mesta u Srbiji za odmor svakako se mora svrstati i Nacionalni park Tara. Ova planina poznata je kao najšumovitija planina Srbije (ali i Evrope), pa ne čudi što se u njoj nalazi preko 1000 biljnih vrsta! Vikend odmor na ovoj planini iskoristite za uživanje u prirodi i svežem vazduhu.

Najatraktivniji delovi Tare svakako su poznati vidikovci – Crnjevsko, Banjska stena, Oluša, Bilješka stena i Sjenič, na kojma možete napraviti fantastične fotografije. Ljubiteljima rekreacije su na raspolaganju razne planinarske, biciklističke i edukativne staze, kao i lokacije za lov i ribolov.

Na prostoru Tare nalaze se i značajni spomenici kulture, kao što su manastir Rača ili etno domaćinstvo na Kaluđerskim Barama. Ukoliko planirate produženi vikend, odlična ideja je i izlet do Drvengrada.

Za potpun doživljaj odmora na Tari – uživajte i u domaćoj hrani. Kajmak, pite sa sirom i mesom, prženica i domaća pršuta su najčešći izbor turista, a kao poseban specijalitet se ističe pastrmka.

#19 Izletište Grza – destinacija za putovanje sa društvom

Savršen izbor za vikend putovanje sa društvom jeste lokacija na kojoj ćete moći da roštiljate u prirodi. Ukoliko su vam dosadila mesta u vašem gradu ili okolini, predlažemo da posetite izletište Grza koje pripada opštini Paraćin.

Grza se nalazi na 400 m nadmorske visine, a na samom ulazu sačekaće vas hotel Koliba, koji može biti vaš izbor ako planirate da prenoćite ovde. Kroz ovo izletište protiče istoimena reka, a možete obići i jezera i spomenik prirode Vrelo Grze.

Pratite putokaze i doćićete do zanimljivih vidikovca, kao i pećine na Vrelu. Travnati fudbalski teren i teren namenjen košarkašima koji se ovde nalaze su sjajna prilika za timske sportove. Priroda kao iz bajke i dobra ekipa su provereni recept za sjajno iskoršćen vikend.

#20 Stara planina – dobar izbor tokom cele godine

Da je obilazak Srbije odlična ideja i tokom zime i tokom letnjih meseci, uveriće vas Stara planina. Za zabavu tokom zime zaslužne su staze za skijanje i jedan od najatraktivnijih vrhva ove planine – Babin Zub. Skijaši obično planiraju produženi vikend na ovoj planini, kako bi mogli što duže da uživaju u ovom sportu.

Proleće i leto, s druge strane, predviđeni su za uživanje u prirodi i njenim atrakcijama. Ovde se nalazi vodopad Bigrenog potoka koji je proglašen za hidrološki spomenik prirode, a obavezno obiđite i vodopad Bukovik, koji je naziv dobio po buci koju proizvodi voda pri padu sa visine od nekoliko metara.

Na ulazu u park prirode Stara planina nalazi se i etno selo Srna, koje se definitivno može svrstati među najlepša mesta u Srbiji za odmor sa decom. Zahvaljujući enterijeru koji je uređen u pravom seoskom stilu – sa drvenim klupama i ćilimima, zaista ćete se osećati kao da te u selu.

Ovo etno selo sadrži bazene, igrališta za decu, mini zoo vrt, kao i terene za basket i tenis, pa nema sumnje da je ovo mesto na kome će se zabaviti cela porodica. Posebna čar etno sela su svakako kulinarski specijaliteti, pa nećete pogrešiti šta god da odlučite da probate.

Izvor: putujsigurno.rs