Kako odabrati pravu destinaciju za zimovanje?

Pitanje koje se ovih dana nameće mnogima glasi – gde otići, a da pri tome uživa cela porodica? Evo nekoliko predloga, ukoliko planirate da zimovanje provedete na nekoj od planina u Srbiji.

Planina Javor

Planina Javor nalazi se blizu Ivanjice, na 1.537 metara nadmorske visine, a poznata je po lekovitim dejstvima za razne bolesti. Zato ako neko od vaših ukućana pati od anemije ili hroničnih respiratornih oboljenja, bronhitisa ili astme, ova planina je idealno rešenje. Na planini Javor postoji ski staza sa žičarom tanjiračom koja je pogodna za malu decu, kao i skijaše početnike.

Foto: Hotel Javor

Blagi tereni ove planine veoma su pogodni za zimske sportove sa decom, kao i za trudnice. Za one porodice koje ne vole da skijaju idealne su šetnje po čistom vazduhu, što može biti odličan stimulator apetita, i dovodi do jačanja odbrambenog sistema deteta. Šetnje po svežem vazduhu preporučuje se i trudnicama.

Naravno ukoliko duže boravite u prirodi, a dan je sunčan, vodite računa da ne izgorite jer je planinski vazduh ređi i sunčevi zraci mnogo lakše prodiru. pored nekoliko hotela nalaze se dečja igralište sa toboganom, ljuljaškama, klackalicama i raznim penjalicama.

 

Kopaonik

Kopaonik je najveći ski centar u našoj zemlji. Ukoliko se odlučite za ovu planinu, možete pronaći sve na jednom mestu, alpsko i nordijsko skijanje, noćno skijanje itd.


Foto: Supernova Travel


Ako tek učite skijanje ili imate decu koja se insteresuju za ovaj sport, postoje posebne staze za početnike
. Kopaonik, poznat i kao Srebrna planina je najveći planinski masiv u Srbiji koji se pruža od severozapada ka jugoistoku dužinom od oko 75 km, dosežući u srednjem delu širinu od oko 40 km.

Ukoliko na Kopaoniku nema prirodnog snega, ne brinite – zamenjuje ga veštački.

Na ovoj planini ima puno mesta za skijanje poput staza Sunčana dolina, Krst, Mali Karaman, Marine vode, Karaman i Krčmar. Idealna žičara sa porodice sa decom je žičara Krst, koja se nalazi pored staze Pančićev vrh. Ona ima dve staze koje su idealne za početnike. I na ovoj planini trudnice mogu da nađu idealno mesto za sebe i svoju porodicu.

Zlatibor

Zlatibor je idealan ako  idete sa malom ili malo starijom decom. Mnogi preporučuju Tornik, skijaški centar na nepunih desetak kilometara od centra, gde se osim u skijanju može uživati i u drugim sadržajima.


Foto: Selo.rs

Ovde postoji i staza za tjubing gde se možete spuštati u gumama, što predstavlja zabavu za decu i za odrasle. Ukoliko ne volite zimske sportove, ali volite šetnju u prirodi, ukoliko se odlučite za boravak na ovoj planini, možete da vidite prirodne lepote poput vodopada i pećine.

Naravno na Zlatiboru se oduvek priprema tradicionalno ukusna hrana. Sigurno da najveći turistički potencijal Zlatibora kriju sela raštrkana po planinskim prevojima, a njihova prednost je što su odlično saobraćajno povezana i veći deo njih se uveliko bavi seoskim turizmom. Trudnicama se preporučuje ova destinacica.

Planina Rudnik

Rudnik je planina koja dominira Šumadijom, nalazi se oko 100 kilometara južno od Beograda i 15 kilometara od Gornjeg Milanovca.


Foto:Fliker / serbianmess

Na ovoj planini ima osam vrhova sa visinom iznad 1.000 metara, Srednji i Mali Šturac, Molitve, Paljevine i Marijanac, a najviši je Cvijićev vrh na nadmorskoj visini od  1.132  metara. Najveće naselje na planini je varošica Rudnik, smeštena između 500 i 700 m. Na ovoj planini ima puno sadržaja za najmlađe, a sve češće tamo borave deca koja sa školom idu na zimovanje ili u školu u prirodi. Zbog pogodne klime i puno sunčanih dana i vazdušnih strujanja, visoke jonizacije vazduha, nezagađene prirode, Rudnik je još 1922. godine proglašen vazdušnom banjom.

 

Goč

Na Goču se tradicionalno organizuje zimovanje za vreme zimskog raspusta, za decu školskog i predškolskog uzrasta. Zato ako imate malu decu, bilo bi dobro da razmislite o zimovanju na ovoj planini.

Foto: Goc.rs

 

Planina Goč se nalazi južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje i udaljena je 200 kilometara od Beograda i 31 kilometar od Kraljeva. Najviši vrh je Krnja jela na visini od 1.127 metara. Najviši deo je sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane znatnim delom i od serpentina.

Na ovu planinu može da se stigne sa raznih strana, jer dva glavna puta vode prema njemu od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Na Goču dominiraju bukova i jelova šuma. Mikroklima i čist vazduh, zahvaljujući prostranim šumama Goča povoljno utiču na anemične osobe. Na Goču postoje tri staze, jedna takmičarska i dve manje, rekreativne staze, dužine po 250 metara pa su idealne za decu i skijaše početnike. Skijalište je u toku sezone otvoreno od 9 do 16 sati.

Zlatar

Planina Zlatar nalazi se u jugozapadnoj Srbiji , između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa nadmorskom visinom od od 1627 metara.


Foto:ZlatarInfo

Zbog prirodnih lepota Zlatar je idealan za roditelje sa malim bebama i malom decom zbog mira i tišine i šetnje po prirodi.  Na planini ima dosta  restorana, kafića, terena za sport i rekreaciju, kao i ski staza dužine 800 metara. Ukoliko se odlučite za boravak na Zlataru, obavezno posetite etno selo Štitovo i manastir Mileševu. Zlatar je od Beograda udaljen oko 260 kilometara, od Užica 60 kilometara, a od Novog Sada oko 350 kilometara.

Stara planina

Deo Stare planine, koji se proteže kroz Srbiju pripada opštinama Zaječar, Knjaževac, Pirot i Dimitrovgrad.


Foto: Supernova travel

Površina masiva Stare planine, koji zahvata Srbiju je 1.802 kvadratna metra. Oni koji vole isključivo seoski turizam neće se pokajati ukoliko odu na ovu planunu.  U selima podno Stare planine sve više meštana bavi se ovom vrstom turizma.

Godišnje na ovoj planini ima snega pet meseci, pa ukoliko ste ljubitelj zime i zimskih čarolija preporučujemo ovu planinu. Ski centar Stara planina nalazi se na visini od 1.723 metara.

Gučevo

Ukoliko želite da udovoljite svom detetu, onda je idealna planina za zimovanje Gučevo, jer tamo ima najviše sadržaja za decu. Osnovne škole u Srbiji kada biraju destinaciju za zimovanje, uglavnom se odlučuju za ovu.


Foto:Skijanje.rs

Gučevo se nalazi iznad banje Koviljače, u blizini Loznice.  Njen najviši vrh je Crni vrh na nadmorskoj visini od 779 metara. Na Gučevu takođe postoji veliki broj odmarališta, sportskih terena i terena pogodnih za skijanje i sankanje. Gučevo je posebno i po tome što je jedno od retkih mesta u Srbiji za paraglajding. Pošto je na idealnoj nadmorskoj visini, na zimovanje mogu da idu i trudne žene koje vole mir i tišinu.

Divčibare

Idealno mesto za zimovanje, nalazi se na planini Maljen, 37 kilometara od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 metara, što svakako pogoduje deci i bebama.


Foto: Divcibare.rs

Ovo je idealno mesto sa skijanje i sankanje, jer zime obiluju snegom. Ukoliko želite aktivan godišnji odmor, trebalo bi da znate da na Divčibarima imate terene za male sportove, trim stazu i obeležene staze za šetnju, koje će svakako pogodovati trudnicama.

Škola jahanja je otvorena tokom cele godine.  Skijaši imaju na raspolaganju nekoliko ski staza. Na severnoj padini Crnog vrha nalazi se najduža staza sa žičarom. Staza je osvetljena, pa ko voli može i noću da se skija. Kod odmarališta “Zmaj“, na Golupcu nalaze se tri manje ski staze, dužine do 300m i kapaciteta 200 skijaša na sat. Ovo staze su idealne za početnike i mlađu decu. Divčibarska kotlina ima odlične terene za trčanje na skijama. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost iznajmljivanja i servisa ski opreme, a tokom zimske sezone radi i škola skijanja.

 

Tara

Za Taru kažu da je jedna od najlepših planina u Srbiji. Prostire se na nadmorskoj visini od 1.000 do 1.200 metara.


Foto: Tara.rs

Ukoliko se odlučite za ovu destinaciju, na raspolaganju ćete imati pešačke staze za rekreativce, a na kojima mogu da se šetaju i trudnice, fudbalski teren, otvorene terene za male sportove. Zimi možete da se skijate na ski stazama koje se nalaze neposredno uz hotel “Beli bor”, a tu su i dva ski lifta, i to jedan za decu i početnike dužine 150 metara i drugi za skijaše rekreativce, dužine 450 metara.

Fruška gora

Ukoliko niste ljubitelji planina, a volite sneg, Fruška gora je idealna za vas. Ako ste trudni ili idete sa decom, dobar provod i sankanje su zagarantovani.


Foto:bahusvrdnik

Nacionalni park Fruška gora udaljen je 25 kilometara od Novog Sada i prostire se na površini od 25.525 kilometara kvadratinih. Na Fruškoj gori imate nekoliko hotela, ali i sremačkih sela, gde se sve više razvija seoski turizam.

Naravno ukoliko ste u drugom stanju, a želite da putujete na neku od ovih planina, ne zaboravite da se konsultujete sa svojim lekarom.

Izvor: Bebac.com