Od Kelebije pa sve do Rastelice, birala sam redom najneobičnija i najlepša mesta u Srbiji. Biće mi drago ako za neka od njih niste čuli, a ovaj tekst vas inspiriše da ih posetite. Možete ostaviti komentar i dopisati još neka vaša omiljena mesta u Srbiji i na taj način mi pomognete da dopunimo listu. Uživajte u čitanju.

  • VOJVODINA
  • BEOGRAD I OKOLINA
  • CENTRALNA I ZAPADNA SRBIJA
  • ISTOČNA I JUŽNA SRBIJA
  • KOSOVO I METOHIJA

VOJVODINA

Vikend odmor u Vojvodini i uživanje u beskonačnoj ravnici je pravi izbor za beg iz grada. Pogledajte spektakularna mesta koje krije sever Srbije.

1. Zagajička brda

Zagajička brda će vas podsetiti na čuvenu Windows pozadinu, naročito na proleće kada ozelene. Nalaze se na severoistočnom delu Deliblatske peščare. Do njih se može doći biciklom ili pešaka. Zagajičkim brdima možete prići od mesta Šušara, Izbište i Grebenac.

Preporučujem vam da idete biciklom, jer je iskustvo nezaboravno. Zagajička brda će se naročito svideti fotografima.

Zagajicka brda - najlepša mesta u Srbiji
Foto: Jelena Jaranović – autor bloga takonekako.com

» Lokacija: Zagajička brda

2. Tvrđava Bač

Tvrđava u Baču je najočuvanija utvrda iz srednjeg veka u Vojvodini. Nastala je u 14. veku. Bač je kroz istoriju više puta rušen i paljen, pa je u 18. Veku izgubila svoju pravu namenu – odbranu ovog kraja. Ipak, ostaci su postali spomenik kulture od izuztenog značaja za Srbiju.

» Lokacija: Tvrđava Bač

Tvrđava Bač, najlepsa mesta u srbiji
Foto: Momir Milošev

3. Bešenovačko jezero

Jezero Bešenovo ili među meštanima poznatije kao Beli kamen je zapravo nekadašni kop rude lapor. Nakon što je cementara završila sa iskopavanjem, prepustila je ovu veliku jamu prirodi koja je napunila vodom. Svetlo dno omogućilo je da ovo jezero bude tirkizno-plave boje.

Dok jedni tvrde da nije bezbedno kupati se u jezeru, drugi i te kako dolaze da se rashlade u letnjim danima. Bez obzira da li želite da se kupate, vredno je doći i posedeti na obali jezera. Potrudite se da dođete ujutru, jer u sezoni kupanja gužve mogu biti velike.

Bešenovo, Bešenovačko jezero, Beli kamen
Foto: Jelena Bradić autor bloga lenaspassport.com

» Lokacija: Bešenovačko jezero

4. Borkovac

Borkovac je jezero smešteno kraj Rume, između Beograda i Novog Sada. Preporučujem vam da odsednete u Hotelu Borkovac, koji je okružen borovom šumom i poseduje spa & wellnes centar. Idealan je za vikend za dvoje. Moguće je rezervisati i samo ulaz u spa & wellnes centar, bez noćenja. U sklopu hotela je i restoran.

borkovac hotel borkovac najlepsa mesta u srbiji
Foto: Hotel Borkovac

» Lokacija: Borkovac

5. Krčedinska Ada

Krčedinska Ada je ostrvo na Dunavu čuveno po netaknutoj prirodi. Njom se slobodno šeta preko 500 životinja. Od divljih konja i magaraca, pa sve do mangulica, kokošaka i pasa. Ostrvo Krčedin nije moguće posetiti individualno.

Ako želite da posetite Krčedinsku adu, potrebno je da kontaktirate Turističku organizaciju Inđije. Krčedinska adu preporučujem samo onima koji istinski uživaju u netaknutoj prirodi i kome ne smete blato i poneki neprijatan miris.

Krčedinska Ada - 42 najlepša mesta u Srbiji
Foto: Jelena Jaranović autor bloga takonekako.com

» Lokacija:  Krčedinska Ada

6. Bela Crkva i jezera

Bela Crkva ili Vojvođanska Venecija nalazi se na 100 km od Beograda, u južnom Banatu. Tu vas čeka 7 jezera koja su postala sve popularnija kao vikend destinacija. Voda je prozirno zelenkasta, a plaže uređene na Glavnom jezeru i Šljunkari. Ukoliko želite da vikend provedete kraj vode, Belocrkvanska jezera su pravi izbor.

Naročito preporučujem ovu oazu mira porodicama.

Smeštaj u Beloj Crkvi možete pogledati ovde.

Etno kuća Dinar

Nakon Bele Crkve možete produžiti u Vršac na ručak u  jednu od najlepših etno kuća u Srbiji. Etno kuća Dinar neguje tradicionalno srpsko gostoprimstvo, a ukusna hrana će vas raspametiti. Svemu tome doprinosi enterijer dekorisan starim predmetima iz srpskih sela.

» Lokacija:  Bela Crkva


BEOGRAD – okolina

Beograd je glavni i najveći grad Srbije. Lako je zaljubiti se u njega, kao i u ljude koji tu žive. Međutim, obzirom da je tekst više namenjen lokacijama na koje možete da pobegnete iz gradova i uživate u prirodi, iz Beograda ću izdvojiti samo 3 lokacije. Poseban tekst o tome šta posetiti u Beogradu će uskoro biti objavljen na blogu.

7. Kalemegdan

Kalemegdan  je omiljeno mesto svih Beograđana sa najlepšim pogledom na ušće Save i Dunava. Njegov zaštitni znak je „Pobednik“, kao i mnoštvo zelenila, klupica, spomenika i cveća. Retko ko je posetio Beograd, a da nije zakoračio na Kalemegdan.

Kalemegdan - najlepsa mesta Srbije
Foto: Jelena Bradić – autor bloga lenaspassport.com, fotograf Jovana Cvetković

» Lokacija:  Kalemegdan

8. Nautičko selo „Biser“

Nautičko selo „Biser“ nalazi se na levoj obali Save,u opštini Surčin. Sastoji se od 16 kućica na vodi opremljenih ležajevima i kupatilom, pa ih možete rezervisati i provesti dan na reci. U blizini su i tereni za odbojku i fudbal na pesku, biciklistička staza, a u neposrednoj okolini je i izletište.

» Lokacija: Nautičko selo “Biser”

9. Bojčinska šuma

Bojčinska šuma nalazi se u opštini Surčin. Pravo je mesto da pobegnete od gradske gužve i prošetate između hrastova I lipa. U šumi se nalazi I restoran “Bojčinska koleba” gde možete predahnuti i ručati.

» Lokacija: Bojčinska šuma

10. Košutnjak

Omiljeno izletište Beograđana za kratak predah u prirodi. Ako dolazite u posetu u Beograd, obavezno odvojite sat – dva da prošetate Košutnjakom. Možete svratiti i do restorana Aleksandar Klub – Ski staza i uživati u pogledu na grad. Naročito je lep pogled noću.

» Lokacija: Košutnjak

kosutnjak
Foto: Dunja Vukotić – privatna arhiva

CENTRALNA I ZAPADNA SRBIJA

Šumadija se nalazi u samom srcu zemlje, dok je sa leve strane grli Zapadna Srbija. Turistički potencijal ove dve oblasti je gotovo beskonačan, a ovo su neki od najlepših delova.

11. Rimski most u selu Kumanica

Možda će vas podsetiti na Đavolji most u Nemačkoj, ali zapravo je u pitanju Rimski most u selu Kumanici koji se uzdiže preko reke Moravice. Prema predanju most je građen bez građevinskog vezivnog materijala, pa su u te svrhe korišćena jaja. Narod ga nazivi Rimski most, iako je zapravo građen za vreme Turaka u 15. veku.

Sličan jednolučni most nalazi se u centru Ivanjice, ali je znatno mlađi od Rimskog mosta. To je ujedno i najveći jednolučni most na Balkanskom poluostrvu.

» Lokacija:  Rimski most

12. Jezero Perućac

Perućac je veštačko jezero nastalo pregrađivanjem Drine. Na jezeru se nalaze uređeni delovi za kupanje, a sezona traje tokom jula i avgusta. Kao i sama Drina, jezero je smaragdne boje i pripada nacionalnom parku Tara.

Za pun užitak možete rezervisati smeštaj na vodi. Kliknite ovde.

Izuzetno vam preporučujem da brodom idete od Perućca pa sve do Višegrada, sa zadržavanjem u Andrić gradu. Videćete prelep most Mehmed Paše Sokolovića, koji je velikom Ivi Andriću bio inspiracija.  Građani Srbije mogu preći granicu samo sa ličnom kartom, ali ako dolazite iz druge zemlje proverite vizni režim BiH. Cena ture za odrasle osobe je 2500 dinara, a za decu do 10 godina cena je 1250 dinara. Vožnje brodićem obavlja firma Grizzly.

Perućac - najlepša mesta u Srbiji
Foto: Jovana Kvržić – autor bloga jovaninzivotukoferu.com

» Lokacija:  Jezero Perućac

13. Jezero Garaši

Jezero Garaši se nalazi u podnožju Bukulje i nastalo je pregrađivanjem istoimene rečice. Garaši je dobro poznato među ribolovcima, ali je postalo i destinacija za izlet. Nalazi se u neposrednoj blizini Aranđelovca koji je sjajan za vikend proveden u Srbiji. Preporučujem da svratite.

» Lokacija:  Jezero Garaši

14. Nacionalni park “Tara”

Vrlo je moguće da ste Taru već posetili na nekoj rekreativnoj ili ekskurziji, ali vam svakako preporučujem da se vratite. Neki od najlepših vidikovaca koje Srbija nudi nalaze se na Tari. Prvi je vidikovac Sjenič na 1444m nadmorske visine. Ne propustite vidikovce Banjska stena, Osluša, Sjenić, Crnjeskovo i Bilješka stena.

Ukoliko želite da rezervišete planinski smeštaj sa đakuzijem i pogledom na Zaovine, kliknite ovde.

» Lokacija:  Tara

15. Uvac i Ledena pećina

Meandri Uvca su postali simbol jugozapadne Srbije. Gotovo svi su čuli i videli slike ovog rezervata, ali ako do sada niste posetili – sada je prilika. Nezaobilzani su vidikovci Molitva i Lopiže.

Preporučujem vam da odete na krstarenje meandrima, kao i da ne propustite Ledenu pećinu. Temperatura u pećini je 8 stepeni tokom cele godine – nemojte da vas prevare letnje temperature napolju.

Možete odsesti u etno domaćinstvu Šaponjić i uživati u pogledu na Sjeničko jezero.

» Lokacija:  Ledena pećina

16. Stopića pećina

Ukoliko vikend provodite na Zlatiboru, Stopića pećina je nezaobilazna destinacija. Zaštitni znak su kade napunjene vodom. Od svih pećina koje sam posetila u Srbiji, Stopića pećina je definitivno najlepše uređena. Vodič Radojko će se postarati da o pećini saznate sve što vas interesuje.

» Lokacija:  Stopića pećina

17. Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje nemojte preskakati ako ste u okolini Zlatibora. Voda se obrušava sa visine od 20m, a priroda u okoini vodopada je netaknuta. U blizini se nalazi i bazen, sportski tereni i igralište.

Cena ulaznice je 150 dinara.

Ukoliko planirate da posetite Zlatibor i okolinu, jedan od lepših smeštaja je VIP Casa Club Apartments.

» Lokacija:  Vodopad Gostilje

18. Maglič

Srbija može da se pohvali velikim brojem tvrđava i srednjevekovnih gradova, a jedan od njih je svakako Maglič. Na 20km od Kraljeva, u dolini jorgovana, Maglič odoleva vremenu već vekovima. Do tvrđave postoji staza koja je osvetljena noću. Preporučuje se odlazak u proleće kada cvetaju jorgovani.

» Lokacija:  Maglič

maglic - najlepsa mesta u srbiji
Foto: @trippinsrbija – autori bloga trippinsrbija.rs

19. Stolovi

Pored tvrđave Maglič, cela planina Stolovi  je vredna posete. Ono što Stolove razlikuje od drugih planina jesu divlji konji. Oni slobodno šetaju po planini, pa ukoliko se uputite ka vrhu sigurno ćete ih sresti.

Posebnu draž planini daju divlji narcisi koji rastu u delovima iznad 1000 metara nadmorske visine. Rezervišite maj za posetu Stolovima.

» Lokacija:  Stolovi

Planina Stolovi
Foto: Nemanja Miletić

ISTOČNA I JUŽNA SRBIJA

Istočna Srbija krije prave prirodne bisere pokraj Dunava. Dovoljno je bilo otići jednom da bih znala da ću joj se zauvek vraćati. Krenite malo ka jugu i čekaće vas Stara planina, Rtanj, Radan… Gde god da se okrenete priroda i istorija vas prate.

20. Golubačka tvrđava                                               

Na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi, nalazi se Golubačka tvrđava. Obuhvata 9 kula povezanih bedemima. Rekonstruisana je 2016. godine i u potpunosti je prilagođena turistima.

Cena ulaznice je 600 dinara za odrasle osobe, 300 dinara za penzionere i 150 dinara za učenike i studente. U cenu ulaznice je uračunat i parking. Uz posebnu doplatu možete posetiti sve kule u pratnji vodiča. Staze su vrlo strme, pa je iz bezbednosnih razloga ovakav vid posete omogućen samo punoletnim licima.

» Lokacija:  Golubačka tvrđava

Golubačka tvrđava - najlepša mesta Srbije
Foto: Jelena Bradić – autor bloga lenaspassport.com

21. Viminacijum

Viminacijum je arheološko nalazište u okolini Starog Kostolca. Bio je nekadašnji glavni grad rimske provincije Gornje Mezije. Na prostoru Viminacijuma možete videti oslikane grobnice, ostatke grada, terme, amfiteatar… Ovo je jedno od najvažnijih Antičkih nalazišta, ali ono krije i praistorijske tajne. Na ovom tlu je pronađen i mamut star 5 miliona godina, očuvan  u celini, što je prava retkost.

Viminacijum je, prema mom mišljenju, najlepše uređeno arheološko nalazište u Srbiji. Iako je već naširoko poznato, tek mu predstoje sjajna vremena. Obećavam vam da ćete osetiti duh prošlosti i da ćete Viminacijum napustiti sa željom da dođete ponovo.

» Lokacija:  Viminacijum

viminacijum
Foto: Marina Popadić

22. Krupajsko vrelo

Krupajsko vrelo je zasigrno najepše kraško vrelo u Srbiji. Odlikuje ga tirkizna voda, pa ga mnogi porede sa egzotičnim oazama n a Tajlandu ili Filipinima. Najlepše je u proleće i leto, kada je okruženo zelenilom. Na putu ka Krupajskom vrelu okruženi ste vodom. Sa jedne strane se nalazi reka, a sa druge ribnjak.

» Lokacija:  Krupajsko vrelo

23. Tvrđava Ram

Ramska tvrđava se nalazi na obali Dunava, na svega 15km od Velikog Gradišta. Tvrđava se pominje 1128. godine i dobro je očuvana. Nedavno je i rekonstruisana, pa je od avgusta 2019. Godine otvorena za posetioce. Cena ulaznice za individualne posete je 300 dinara, dok je za grupne posete cena 200 dinara po osobi.

» Lokacija:  Tvrđava Ram

24. Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo nalazi se u blizini Despotovca na obroncima Kučaja. Visok je 15 metara, a poznat po tome što nikada ne presušuje. Vrlo je siromašan vodom, pa ako odete u toku lete uživaćete u zelenoj okolini, dok će voda padati u malim količinama.

» Lokacija:  Vodopad Prskalo

25. Veliki Buk (Lisine) i Resavska pećina

Veliki Buk je jedan od najlepših vodopada u Srbiji, a nalazi se na svega 10 minuta vožnje od čuvene Resavske pećine. Kako biste ušli u zaštićeno područje Lisine, morate izdvojiti 100 dinara za punoletne osobe, dok je za decu od 8 do 18 godina naknada 50 dinara.

Resavska pećina je stara oko 80 miliona godina, a postala je poznata po svom pećinskom nakitu. Čuven je stub nazvan „Majka sa detetom“.

» Lokacija:  Vodopad Veliki Buk

Resavska pećina
Foto: Marina Popadić

26. Manastir Manasija

Dok ste u ovom kraju, nemojte zaobići Manasiju – jedan od najlepših manastira u Srbiji. Danas je to ženski manastir, zaštićen visokim bedemima. Smatra se draguljem srpske srednjovekovne umetnosti, arhitekture, istorije i kulture. Iako je mnogo puta kroz istoriju skrnavljena, Manasija čvrsto stoji već više od 600 godina.

» Lokacija:  Manasija

manasija najlepsa mesta u srbiji
Foto: manasija.rs

27. Lazarev kanjon i Malinik

Lazarev kanjon je nastao usecanjem Lazareve reke u ravan Dubašnice. Prostire se dužinom od 4,5km. Otkriven je veliki broj pećina, od kojih je najpoznatija Lazareva koja je ujedno i najuža pećina u Srbiji.

Iznad kanjona, uzdiže se planina Malinik sa 1087m nadmorske visine. Obavezno se popnite do vidikovca Kovej i uživajte u prelepom pogledu na planine Istočne Srbije.

» Lokacija:  Lazarev kanjon

28. Valja Prerast

Valja prerast je najveći prirodni most u Srbiji, u blizini Majdanpeka. Visok je 44.8m, a „podigla“ ga je istoimena reka. Najlepši je posle podne, kada možete videti kako sunce zalazi ispod luka mosta. Reka koja protiče je plitka, ali za svaki slučaj budite spremni da se malo iskvasite.

Dok ste u ovom kraju, ne propustite i prelep pogled sa vidikovca Straža, kao i vodopad Beli izvorac.

» Lokacija:  Valja Prerast

29. Lepenski vir

Lepenski vir nastaje već od 9500. god. p.n.e., a sama kultura se razvija od 6500 – 5500. god. p.n.e., pa je ovo nalazište jedno od najvažnijih koje se vezuje za doba Mezolita i ranog Neolita. Nalazište je ujedno i najstarije urbano naselje u Evropi. Stanovnici Lepenskog vira poznavali su osnove arhitekture, kao i umetnosti, pa sam sigurna da će vas skulpture stare više od 8 milenijuma impresionirati.

Obezbeđen je parking. Cena ulaznice je 450 dinara, dok su ulaznice za grupne posete 350 dinara, a za decu do 15 godina 250 dinara.

» Lokacija:  Lepenski Vir

Lepenski vir - najlepsa mesta u srbiji
Foto: Jelena Bradić – autor bloga lenaspassport.com

30. Đerdapska klisura

Đerdapska klisura je dugačka 130km i kao takva je najduža klisura u Evropi. Čini prirodnu granicu između Srbije i Rumunije. Dunav se u Golupcu širi na 8km, dok se u Kazanu skuplja na 150m. Ovo je jedan od najlepših puteva u Srbiji, jer se sve vreme vozite kraj Dunava. Najlepši pogled na klisuru se pruža sa vidikovca Veliki i Mali Štrbac.

» Lokacija:  Đerdapska klisura

Đerdapska klisura spektakularna mesta u srbiji
Foto: Đerdapska klisura

31. Vodopad Blederije

Vodopad Blederije je sklonjen od očiju javnosti i rezervisan za one avanturističkog duha. Iako mu možete prići kolima, morate preći potok i vrlo loš put. Vodopad se nalazi na 30km od Kladova, a u neposrednoj blizini sela Reke.

Voda se obrušava sa visine od 7m u obliku zavese i kreira jezero tirkizne boje. Najlepše je posetiti u aprilu ili maju.

» Lokacija:  Vodopad Blederije

Blederija vodopad
Foto: Putujuća petorka @trippinsrbija i autori bloga trippinsrbija.rs

32. Rosomački lonci

Rosomački lonci u narodu su poznati i kao Slavinjski lonci, Rosomačko ždrelo i Rosomačko grlo. Ovaj kanjon nastao je delovanjem reke Rosomače koja je za sobom napravila slojevite litice. Predeo će vas podsetiti na Arizonu, ali ovaj biser prirode se krije na Staroj planini.

Kako stići? Rosomački lonci se nalaze na oko 30km od grada Pirota, ali glavni orijentir treba da vam bude selo Slavinja. Tu možete ostaviti auto, a do samog lokaliteta ćete morati peške. Čeka vas oko 30 minuta hoda. Ne oslanjajte se na navigaciju, već se sami orijentišite prema reci ili pitajte meštane da vas upute.

» Lokacija:  Rosomački lonci

33. Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica je još jedno obeležje Stare planine i možete ga obići istog dana kada i Rosomačke lonce. Nalaze se na oko 4.5km od sela Dojkinci. Leti može biti manje vode, pa je preporuka da ovaj vodopad posetite na proleće ili jesen. Dojkinačka reka je primer netaknute prirode obogaćena vodopadima. Pored Vodopada Tupavica, na Staroj planini možete posetiti i vodopade Bigar, Čungulijski skok i Kopren.

Kako stići? Krenite uzvodno uz Dojkinačku reku ka Arabinju. Nakon pređenog mosta preko reke, nailazite na jedan manji, drveni most koji vas vodi ka potoku. Krenite ka izvoru potoka koji je jako blizu i ispred vas će se naći jedan od najlepših vodopada u Srbiji – vodopad Tupavica. Ne dozvolite da vas šetnja obeshrabri, jer ćete uživati u ovom obeležju Stare planine.

» Lokacija:  Vodopad Tupavica

Tupavica - najlepša mesta u Srbiji, vodopad Tupavica, mesto Reka, selo Reka, Arabinje, Tupavica, vodopad
Foto: Marko Mitrović

34. Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero je čuveno po plutajućim ostrvima. Odlikuje ga i izuzetno čista voda i divlja priroda oko njega. Ukoliko želite da pobegnete na vikend van grada, ovo je definitivno pravi izbor. Čist vazduh na 1218 m nadmorske visine, netaknuta priroda i mnogo manji broj turista nego na Zlatiboru i sličnim poznatim lokacijama.

Kliknite ovde za smeštaj na Vlasinskom jezeru.

» Lokacija:  Vlasinsko jezero

35. Romulijana

Feliks Romulijana je antička rimska palata koja se od 2007. godine nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine. Sagradio je Gaj Valerije i nazvao je Romulijana, prema svojoj majci. Sagrađena je tokom 3. i 4. veka nove ere. Ova palata je najočuvaniji deo rimske dvorske arhitekture.

Cena ulaznice je 300 dinara.

» Lokacija:  Romulijana

36. Rajkova pećina

Rajkovu pećinu je otkrio Jovan Cvijić, na samo 2.5 km od Majdanpeka. Kroz samu pećinu protiče Rajkova reka. Pećina je dobila ime po Rajku Vojvodi koji je pljačkao turske karavane u tom kraju, a svoje blago je navodno sakrio baš u ovoj pećini. Do danas ga niko nije pronašao, ali legenda se i dalje prepričava. Naziva se i srpskim Robin Hudom.

Cena ulaznice u Rajkovu pećinu je 300 dinara, dok se za grupne posete odobrava cena od 250 dinara po osobi.

» Lokacija:  Rajkova pećina

37. Đavolja Varoš

Đavolja Varoš je nesvakidašnji prizor zemljanih kupa, koje su po narodnom predanju okamenjeni svatovi koji su slušajući đavola pošli da venčaju brata i sestru. Pored reljefa, Đavolju Varoš čine i dva izvora kisele vode.

» Lokacija:  Đavolja Varoš

38. Grza

Grza je izletište u okolini Paraćina, koje je dobilo ime po istoimenoj reci. Pored reke, na ovom prostoru se nalaze i dva jezera, a možete prošetati i do izvorišta Grze. Bićete okruženi šumom i čistim vazduhom. Voda je izuzetno čista, tirkizno – plave boje. Kroz šumu su postavljene klupice, tako da imate gde da odmorite.

» Lokacija:  Grza

Grza - najlepsa mesta u Srbiji
Foto: Ana Mitrović – privatna arhiva

KOSOVO I METOHIJA

Neka najlepša mesta u Srbiji, kriju se na samom jugu zemlje. Pokrajina Kosova i Metohija je riznica srpske istorije i kulture. Preko 1300 pravoslavnih manastira se nalazi upravo na ovom tlu.

Pored kulturnog nasleđa, Kosovo i Metohija su bogati prirodnim biserima, poput Šar planine i Prokletija.

39. Šar planina – Gorske oči

Šar planina je proglašen nacionalnim parkom 1986. godine, što je čini petim i najmlađim članom ove prirodne ekipe. Najviši vrh na srpskom tlu je Bistre sa 2641m nadmorske visine. Planina je poznata po ledničkim jezerima, u narodu poznata kao „Gorske oči“. U okviru nacionalnog parka nalazi se 7 jezera, a na celoj planini oko 100.

» Lokacija:  Nacionalni park “Šar planina”

40. Manastiri

O manastirima Kosova i Metohije mogu se napisati knjige, pa ne želim umanjivati njihov značaj jednim pasusom. U ovom delu se nalazi oko 1300 pravoslavnih crkava, od kojih je oko 150 uništeno.

Ipak, većina još uvek gordo stoji i prkosi. Visoki Dečani, Pećka Patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška nalaze se na UNESKO-voj listi svetske baštine.

Bez obzira na veroispovest, ovi verski objekti su i sačuvani spomenici kulture srednjeg veka i vredni su vaše posete.

41. Gazivode

Jezero Gazivode je nastalo izgradnjom brane. Dugačko je 24km i na svom dnu krije tajne istorije. Pretraživanjem jezera u 2017. i 2018. Godini, pronađeni su ostaci palate Jelene Anžujske, ostaci manastira Čkilje i dve srednjovekovne crkve.

Oko jezera nema ugostiteljskih objekata, ali ga ljudi ipak rado obilaze.

42. Jezero Lićenat ili Kućiško jezero

Jezero Lićenat je planinsko jezero na Prokletijama i nalazi se na 1970m nadmorske visine. Nalazi se uz samu granicu sa Crnom Gorom. U neposrednoj blizini nalazi se još jedno slično, ali manje jezero, po imenu Dreljsko.

» Lokacija:  Kućiško jezero

43. Slapovi Miruše

Slapovi Miruše su niz vodopada na istoimenoj reci, koji su kreirali pećine i kanjone za sobom. U dužini od 10km proteže se kanjon Miruše, u kom se nalazi 13 jezera sa vodopadima između njih. Najviši vodopad ima 22 metra između šestog i sedmog jezera.

» Lokacija:  Kanjon Miruše

mirusa slapovi
Foto: pancomp.net

Izvor: Lena ♥